Η επίτευξη του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, στον υγιή τραπεζικό τομέα, στα υγιή δημόσια οικονομικά, στις τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην ειρήνη και τη σταθερότητα τόνισε ο Υφυπουργός παρά τον προέδρο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες για δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και στην λύση του Κυπριακού που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ομιλία του στο 5ο Οικονομικό Συνέδριο που διοργανώνει η Alpha Bank Cyprus, με θέμα η κατάσταση και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, που έγινε στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “με τη διόρθωση, τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας, θέτουμε τα θεμέλια για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα μας απαλλάσσει από τις `αμαρτίες του παρελθόντος`”.
Αναφέροντας ότι πέρασαν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της “τέλειας καταιγίδας”, της οικονομικής κρίσης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τότε τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσω της οικονομικής εξυγίανσης και του δύσκολου προγράμματος μεταρρύθμισης, το οποίο επέτρεψε στην ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία.
Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και τόνισε ότι “έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε αν θέλουμε η Κύπρος να καταστεί μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να παράγει περισσότερα και να έχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη”.
Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ορθόδοξους οικονομικούς κανόνες, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη η οποιαδήποτε προσπάθεια για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης να στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.
Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τραπεζικός τομέας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση του, η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας είναι η διαχείριση του μεγάλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν τον πιο αρνητικό παράγοντας που περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική, σημειώνοντας ότι αυτό θα πάρει χρόνο αλλά υπάρχουν τουλάχιστον τα αναγκαία εργαλεία.
Σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα που έχει να κάνει με την δημοσιονομική κατάσταση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι μετά τη μείωση των κρατικών δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως τα δημόσια οικονομικά και το κρατικό μισθολόγιο θα παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία και σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης τους δεν αντανακλά τις οικονομικές πραγματικότητες και τις επιδόσεις της οικονομίας συνολικά.
Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα θα παραμείνουν υπό έλεγχο ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για τυχόν αυξήσεις φόρων στο μέλλον, επισήμανε.
Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μείωση των φορολογιών, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία “κινούμαστε μέσα από τη σταδιακή εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
Ο τρίτος και ποιο σημαντικός πυλώνας της οικονομικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι η κατάρτιση ενός «ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, οι οποίες υπερβαίνουν τις βασικές απαιτήσεις του προγράμματος στήριξης.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της διακυβέρνησης για την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στην ναυτιλία, στον τουρισμό και στην γεωργία, ο σχεδιασμός νέων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών στρατηγικών για τους βασικούς τομείς της οικονομίας, που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις και όχι μόνο ετήσια προγράμματα επιδοτήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Ο Υφυπουργός παρά των προέδρω χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τον συνδυασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα και της εφαρμογής εθνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία που έχει η εμπιστοσύνη προς την οικονομία, ενώ επισήμανε την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης παρά τις προοπτικές που δημιουργεί η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Τέλος, αναφέρθηκε σε ακόμη ένα σημαντικό πυλώνα για ανάπτυξη, που είναι η λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η ειρήνη, η περιφερειακή σταθερότητα, και οι ανοικτές αγορές στις οποίες δεν θα τίθεται πολιτικά εμπόδια είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι η επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, με την ύπαρξη συμφωνίας σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη Ομοσπονδία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου στις επόμενες δεκαετίες.
Η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως την γεωγραφική της θέση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την ανάπτυξη, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις